Jeroen Bommelijn wil naar dynamische controle

“Weten wat er vandaag gebeurt, om morgen al te kunnen ingrijpen”

Jeroen Bommelijn is een man met een missie. Met zijn diploma van de opleiding Data Driven Finance vers in de zak wil hij er bij zijn werkgever itsme BV, een groothandel die innovatieve techniek en distributie biedt aan industrie, machinebouw, modulebouw en industrieel installateurs, voor zorgen dat er meer datagericht gewerkt wordt. “Want”, zo zegt Jeroen: “data is de toekomst. Op financieel vlak, maar binnen controlling helemaal.” Zover is het echter nog niet. Want zo’n verandering moet met beleid worden ingezet en vraagt om een nieuwe mindset.

Bijna vijftig is hij nu, getrouwd, twee kinderen. Het financevak leerde hij alweer wat langer geleden. Hij ontwikkelde zich door – zoals hij zegt – “overal aan mee te doen en bij te blijven”. Iets wat hij tot op de dag van vandaag hoog in het vaandel heeft. Jeroen: “Ik denk dat het voor iedereen belangrijk is om naar zichzelf te kijken en te bepalen wat nodig is om bij te blijven.”

De theorie en een goed stappenplan

Hij kwam op het spoor van Data Driven Finance van NIVE Opleidingen, omdat data en wat je daarmee kunt zijn interesse hebben en hij online op zoek ging naar een cursus die daarbij zou passen. Jeroen: “Bij itsme zijn we nog niet zover dat we datagericht werken, maar voor mij is data de toekomst. Voordat ik begon aan de opleiding had ik al wel een beeld van wat voor mij de output zou moeten zijn van die manier van werken, maar de weg er naartoe kende ik nog niet. Wat ik wilde, was een goed stappenplan plus de theorie om het dashboard te kunnen bouwen dat ik voor ogen had. De opleiding was voor mij de ideale manier om dat voor elkaar te krijgen.”

Een kijkje in elkaars keuken

Jeroen gaf zich, na overleg met zijn leidinggevende, op en ging aan de slag. In coronatijd, dus aanvankelijk waren de lessen online. “Op zich prima”, volgens Jeroen, “maar wel fijn dat we uiteindelijk met de groep bij elkaar mochten zitten. Zo konden we ervaringen delen en een kijkje in elkaars keuken nemen.” Zijn eigen organisatie diende als praktijkvoorbeeld. Hij ging met de directeur sales zitten en besprak de strategische plannen en doelen met hem. Samen stelden ze een aantal kpi’s vast en bepaalden ze welke metingen gedaan zouden worden.

“Ik had altijd achterstevoren gewerkt”

Een belangrijke ontdekking die Jeroen tijdens de opleiding deed, was dat hij eigenlijk altijd achterstevoren had gewerkt. Jeroen: “Ik heb geleerd in de juiste paden te denken. Ik wist altijd wel wat ik uit de analyses wilde laten komen, maar hield tot nu toe minder rekening met of dat wel passend was bij de behoefte van de organisatie. Ik start nu bij het strategisch plan, denk na over welke afdeling welke bijdrage kan leveren en vervolgens over de kpi’s binnen elke afdeling die geschikt zijn om metingen op te doen.”

Dynamische controle

Nu wil Jeroen wat hij heeft geleerd graag in de praktijk brengen. Jeroen: “Maar dat staat bij ons nog echt in de kinderschoenen. Wel is er een eerste project in beeld, maar buiten een paar medestanders is de organisatie als geheel nog niet aangehaakt. Ik verwacht wel dat er een versnelling komt als we een dashboard kunnen laten zien. Dan gaat het veel meer leven. Nu rapporteren we nog uitsluitend achteraf, terwijl ik meer dynamische controle wil. Ik wil weten wat er vandaag gebeurt, zodat ik morgen kan ingrijpen. Dat is waar ik voor sta en dat hoop ik binnen een aantal jaren gerealiseerd te hebben binnen itsme.”

Jeroen kijkt in ieder geval met een heel positief gevoel terug op zijn traject bij NIVE en zou de opleiding zeker aanraden aan anderen. Sterker; dat heeft hij al gedaan. Een van zijn collega’s gaf aan de opleiding te gaan doen, maar pas als itsme dashboards gaat inzetten. Jeroen: “Dat heb ik dus precies andersom gedaan, maar dat past ook bij mij.”

Meer weten?
Tijdens de opleiding Data driven finance  leer je hoe je data kunt inzetten voor waardecreatie en hoe je met betrouwbare en relevante data bijdraagt aan een datagedreven besliscultuur.