“Dankzij de HOFAM ben ik nu een onmisbare sparring partner”

Geert Ottens is Manager Operations en Finance bij Laméris Ootech en wilde zijn financiële inzicht aanvullen met bedrijfskundige en procesmatige kennis. Waarom heeft hij voor de HOFAM gekozen en wat heeft het hem gebracht in de praktijk?

1. Wat is voor jou de aanleiding geweest een opleiding te volgen?
“Ik heb altijd financiële opleidingen gedaan, gericht op berekeningen en minder op het organisatorische en procesmatige deel. Ik wilde nu juist mijn kennis verbreden op dit vlak. Een opleiding volgen is voor iedereen een must. Je maakt elke keer een innovatieslag voor jezelf. Een bedrijf zal ook blijven innoveren omdat bijvoorbeeld de markt verandert of de politiek komt met vooruitstrevende ideeën. Daarnaast zal het bedrijf ook willen groeien en dat kan je ook herleiden naar jezelf als persoon. Je maakt een ontwikkeling door, niet alleen door ervaring maar ook door kennis en opleidingen.”

2. Waarom heb je voor de HOFAM van NIVE Opleidingen gekozen?
“Ik heb ook gekeken naar Master-opleidingen, maar vond dit te theoretisch om mee te starten. Na zoeken en vergelijken ben ik uiteindelijk uitgekomen bij de HOFAM. De HOFAM staat dichtbij de praktijk. De docenten komen uit het bedrijfsleven. Het zijn ook vaak ondernemers die met de voeten in de klei staan. Dat sprak me aan. Daarnaast kent de opleiding een goede tijdsindeling, voor- en najaar met twee blokken van vier maanden.”

3. Wat heeft de opleiding je gebracht in de praktijk?
“Veel inzicht en kennis. Kijk, het is een tweejarige opleiding dus je hebt altijd vakken die je meer en iets minder aanspreken. Corporate Finance vond ik het leukst. Van het vak Organisatie & Management heb ik veel geleerd. Er speelt nu veel binnen mijn bedrijf. Ik heb gemerkt dat ik een veel betere sparringpartner ben geworden voor decision makers binnen mijn organisatie. Als het nu bijvoorbeeld gaat over het vaststellen van waarde van een organisatie, kan ik daarover meepraten. Daarnaast hebben de inzichten mij op een hoger plan getild, waardoor ik klaar ben voor een volgende carrièrestap.”

4. Hoe zie je jezelf binnen de veranderende controllerswereld?
“De controller wordt meer een business partner. De boekhoudkundige taken verdwijnen steeds meer.
Je kunt nu vaker op een knop drukken, dat is het werk niet meer. De controller van nu zou zich eigenlijk niet meer moeten bezighouden met cijfers maar veel meer met de externe omgeving. Wij werken bijvoorbeeld veel met ziekenhuizen. Je merkt dat ze zich steeds meer opstellen als ondernemers, waardoor ik er als controller ook anders op moet acteren. Als we nu producten verkopen dan gaat de facturatie op een hele andere manier dan een aantal jaar geleden. De business modellen veranderen.”

5. Is er op dit moment een belangrijk thema dat speelt binnen jouw functie/afdeling?
“Er spelen meerdere thema’s die mijn functie raken. Bijvoorbeeld de nieuwe positionering van Laméris, uitwerking van de strategie en plannen voor de komende drie jaar, valutarisico’s bij de verschillende leveranciers, omzetkanteling van gebruik naar verbruik, een nieuwe acquisitiestrategie opstellen en als laatste voorraadanalyse van demo artikelen en reguliere artikelen opstellen.”

6. Kun je je deelname aan de HOFAM in een cijfer uitdrukken?
“50, want vorig jaar ben ik vijftig geworden. Vrienden van mij zeggen altijd: en jij bent nog aan een studie begonnen? Nou dat ga ik op die leeftijd zeker niet meer voor elkaar krijgen.”

Ben jij je ook aan het oriënteren op een volgende carrièrestap of wil je net als Geert je (financiële) kennis verbreden? Maak dan kennis met de HOFAM. Download de gratis brochure of bezoek een van onze informatiebijeenkomsten voor meer informatie.