Opleiding Data Driven Finance maakt financials effectiever en efficiënter

Johan Hoskam: “Dashboard optuigen en aan de slag ”

Opleiding Data Driven Finance maakt financials effectiever en efficiënter

Na 14 jaar gewerkt te hebben bij een leasemaatschappij is Johan Hoskam (39) terug op de plek waar zijn carrière als financial ooit begon: Lensen Projectinrichters. 3,5 jaar werkt hij inmiddels weer bij Lensen, nu in de rol van financieel manager. Waarom keerde hij terug op het oude nest en hoe heeft zijn opleiding Data Driven Finance bij NIVE Instituut voor controlling bijgedragen aan zijn succes?

“In 2018 werd ik gebeld door de huidige directeur van Lensen”, vertelt Johan. “En hoewel ik goed zat bij de leasemaatschappij in Breda waar ik op dat moment voor werkte, heb ik me toch laten overhalen. Ik heb dit altijd een leuke organisatie gevonden en ze doen mooie interieurprojecten. Bovendien kreeg ik bij Lensen de kans om manager te worden.”

Breed takenpakket

Johan geeft als manager leiding aan drie mensen in een team die zich bezighouden met financiële administratie. Het takenpakket is erg breed: “Wij doen bijvoorbeeld ook allerlei rapportages, waaronder salesrapportages. En ik adviseer het MT over financiële cijfers, salescijfers en wat wij noemen de financiële thermometer.”

Sneller sturen op cijfers

Aanleiding om de opleiding Data Driven Finance bij NiVE te doen was dat het een wens was van de directie om sneller te kunnen sturen op cijfers. Johan: “De directie wilde graag real time over sales / financiële cijfers kunnen beschikken en dat betekent dat je moet werken met grote hoeveelheden data. Door de opleiding verwachtte ik de beschikking te krijgen over een tool, waarmee ik beter aan de vraag van de directie zou kunnen voldoen.”

Cijfers analyseren in plaats van invoeren

Johans wens om de directie beter te kunnen bedienen werd vervuld: “Er zijn verschillende tools en in de opleiding werkten wij met Power BI. Het grote voordeel van zo’n tool is dat je niet langer Excel hoeft te gebruiken, dat voor dat doel heel inefficiënt is. Elke maand repeterend cijfers invoeren is tijdrovend, terwijl je met deze tool eenmalig een dashboard maakt, waardoor je je tijd kunt besteden aan het analyseren van cijfers, niet aan cijfers invoeren. Zo kom je sneller tot de kern en ben je een betere adviseur voor je MT.”

Grote toegevoegde waarde

Johan koos voor NiVE omdat vrienden en kennissen de HOFAM hadden gedaan. Johan: “NiVE staat voor mij voor kwaliteit en NiVE staat beter op je cv dan een willekeurige andere opleider. Dat hebben ze al waargemaakt. Ik vond de kwaliteit van de docenten uitstekend. Ze hebben écht kennis van zaken, ze zijn duidelijk en het is prettig om naar ze te luisteren. Daarnaast heeft NiVE de communicatie goed op orde. Je krijgt af en toe een kaartje of een presentje, dat was leuk. Nog belangrijker misschien is dat ik wat ik geleerd heb meteen kon gebruiken. Het is dashboard optuigen en meteen aan de slag. Dat heeft een grote toegevoegde waarde voor mij. Ook de voorbeelden van de andere deelnemers waren mooi om te zien. Er zijn zo ontzettend veel mogelijkheden! Die gaan we niet allemaal gebruiken, maar ze waren wel goed om te zien.”

Wil jij leren hoe je data goed en slim kunt gebruiken? Wil jij jouw organisatie helpen om een data gedreven besliscultuur te ontwikkelen of te versterken? Met alle nieuwe technologieën en methoden is het als financial belangrijk om het overzicht te bewaren en verbanden te leggen. In de opleiding Data driven finance leer jij je data goed te begrijpen, correct te interpreteren en visueel inzichtelijk te maken aan de hand van een interactief dashboard. Download de brochure.