Oud-deelnemer Susan Postma over de HOFAM

‘HOFAM zorgt voor een bredere kennis over mijn vak’

Susan Postma is controller bij een bedrijf dat natuurbegraafplaatsen beheert. In een periode dat ze op zoek was naar een andere baan is ze begonnen met de opleiding HOFAM bij NIVE Opleidingen, en met veel succes. Met een 8+ heeft ze de opleiding succesvol afgerond. Haar scriptie hoorde bij de beste scripties binnen de opleiding. Alle reden voor ons om haar te interviewen over haar baan en over haar ervaring met onze opleiding.

Wat is jouw rol als controller binnen het bedrijf?

“Ik houd me bezig met de financiële zaken binnen het bedrijf in ruime zin. Het gaat bijvoorbeeld om het voeren van de administratie tot meedenken over investeringsbeslissingen, liquiditeitsplanning en het rapporteren. Daarnaast is het bedrijf aan het uitbreiden en dat zorgt ook weer voor andere werkzaamheden en manieren van denken over financiën.”

Is jouw huidige werk als controller vergelijkbaar met eerdere functies?

“Het is een sterk groeiend bedrijf. Er komen steeds meer natuurbegraafplaatsen bij en dat maakt mijn werk als controller uitdagend. Het is deels vergelijkbaar met mijn eerdere functies als controller. Het is een aparte wereld en niet vergelijkbaar met mijn baan als controller bij bijvoorbeeld een vakantiepark, maar toch zijn er ook weer raakvlakken. De belastingwetgeving is compleet anders dan bij bedrijven uit andere sectoren. Er is een specifieke btw-wetgeving en het bedrijf heeft ook te maken met fiscale regelgeving rondom natuurbehoud en met subsidieaanvragen. Dit maakt mijn werk als controller breed en uitdagend.”

Waarom heb je gekozen voor de HOFAM opleiding?

“Het starten met de opleiding viel vrijwel samen met het starten van mijn baan. Ik had ooit  al gehoord van de opleiding, maar had nooit eerder de stap gezet om na mijn SPD nog een grote studie op te pakken. Door een bedrijfssplitsing en fusie bij een eerdere werkgever heb ik besloten om een andere werkgever te zoeken. Ik bedacht dat mijn SPD opleiding ook wel erg lang geleden was en sommige recruiters kenden het niet eens. Dus op zoek naar het up to date maken van mijn opleidingsniveau. Op dat moment de opleiding HOFAM starten was achteraf een verstandige beslissing. Een aantal oud collega’s hadden deze opleiding ook gedaan, en waren er erg tevreden over. Dus ben ik er ook mee begonnen.”

Wat heeft de opleiding jou gebracht?

“Enerzijds zorgt de opleiding voor het updaten van mijn kennis van zaken. Anderzijds geeft het ook nieuwe inzichten. HOFAM heeft ervoor gezorgd dat ik een bredere kennis heb over mijn vak. Ook gericht op zaken die ik niet zelf hoef te doen, maar waarvan het wel handig is dat ik er over mee kan denken. Financiële kennis wordt bijvoorbeeld verweven met marketing en inhoudelijke kennis over business intelligence. Dit zorgt voor nieuwe inzichten.”

Heeft de opleiding gebracht wat je gehoopt had?

“Ik wist niet precies wat de opleiding HOFAM mij ging brengen. Een verbreding van de kennis was een belangrijke reden om de opleiding te starten. Ik ben geslaagd met goede resultaten. Dit heeft veel tijd en energie gekost, maar het was de moeite waard. 

Het klassikaal les krijgen was voor mij ook belangrijk om voor HOFAM te kiezen. Met gelijkgestemden de opleiding volgen, zorgt voor een extra plezier, motivatie en stimulans. Rondom de koffiemachine en tijdens de lunch worden onderling ook weer zaken besproken die ik kan gebruiken in mijn werk als controller. Door het coronavirus moest het gedeeltelijk online, dus dat heeft jammer genoeg voor onze “lichting” betekend dat we krap de helft van de opleiding fysiek bij elkaar kwamen. Goed dat NIVE de opleiding zoveel mogelijk klassikaal houdt en niet overgaat tot het zoveel mogelijk online les geven.” En tot slot: ook het werken met een intervisiegroep waarmee je samen groepsopdrachten voorbereidt en samen het scriptie proces in gaat heeft mij goed gedaan. Ook na het examen houden we zeker contact.

Over de HOFAM

Wil jij net als Susan werken aan je vakkennis en persoonlijke ontwikkeling? Dan is de HOFAM misschien wel wat voor jou! Bekijk onze website voor meer informatie of neem contact op via 033-422-9900.