Paul Kramer: ‘Controllers willen weten waar ze vakinhoudelijk staan’.

Er is een groeiende behoefte onder financials om te weten hoe ze er vakinhoudelijk voor staan. Dit constateert Paul Kramer, eigenaar van Businesscontroller.nu. In samenwerking met NIVE Instituut voor controlling ontwikkelde hij de scan ‘jouw krachten als controller’. “Keiharde data leiden tot betere gesprekken en beslissingen over de ontwikkeling van controllers.”

Kramer maakte zelf snel carrière als financial, werd op 32-jarige leeftijd CFO en studeerde en werkte in verschillende landen zoals Spanje, Ierland en Frankrijk. “Waar je ook werkt, overal heb je te maken met het vraagstuk wie mensen zijn en of ze passen in een bepaalde functie. Medewerkers willen bijvoorbeeld een cursus volgen of opklimmen tot directeur. Maar vaak weten ze niet goed waar ze staan in hun vakgebied en wat hun potentie is. Hetzelfde geldt voor het aannemen van nieuwe medewerkers. Hoe is het toch mogelijk om mensen aan te nemen zonder een tool die aangeeft hoe goed mensen in hun vak zijn, vroeg ik me vaak af.”

Inschatten en benutten van iemands potentie

Kramer kreeg in zijn carrière steeds meer te maken met het inschatten en benutten van iemands potentie. “Ik merkte als CFO dat er veel testen aan de ‘menskant’ waren, zoals drijfverentesten, maar niet qua objectivering van de vakinhoudelijke kant. Terwijl dat juist ook zo belangrijk is om goede beslissingen te nemen. Niet alleen voor de werkgever, maar ook voor iemands carrière.”

Het bracht Kramer er op 45-jarige leeftijd toe om een eigen assessment bedrijf op te richten. “Behalve het voeren van face-to-face gesprekken, bieden we ook online tools aan om mensen objectief door te meten op vakinhoudelijke denkkracht. Met duizenden mensen wereldwijd die de scans hebben gedaan, beschikken we over keiharde data om te benchmarken. Het leidt tot betere gesprekken over waar een financial staat, wat zijn of haar ontwikkelpotentieel is en welke beslissingen de juiste zijn. Zie het als een steentje in een weegschaal. De uitkomst van de scan moet in iemands eigen context worden gewogen, maar helpt wel om de balans op te maken.”

Helder krijgen waar je als controller vakinhoudelijk staat

Ook voor het volgen van een opleiding is het zaak om te weten waar je staat als financial controller of business controller. “Je wilt niet alleen weten welke opleiding zinvol is, maar ook hoe groot de kans is dat je die opleiding succesvol afrondt”, aldus Kramer. In samenwerking met NiVE ontwikkelde hij daarom de scan ‘jouw krachten als controller’. Een op maat gemaakte online tool waarmee financials in circa dertig minuten helder krijgen waar ze vakinhoudelijk staan. 

“Wat betreft financieel management gaat dat onder meer over getalsmatige analyse en accounting en reporting. Voor business management over de interpretatie van financial statements en business inzicht”, legt Kramer uit. “De uitkomsten worden afgezet tegen de gemiddelde uitkomsten van een assistent controller, senior business controller, financial controller en een senior financial controller. Bovendien vindt er een terugkoppeling plaats op de antwoorden van deelnemers.” Een studieadviseur van NiVE bespreekt de uitkomsten vervolgens met de financial, die zodoende een betere keuze kan maken om een opleiding wel of niet te volgen.

Een passende functie met een passende opleiding

De NiVE-scan voor controllers, die in het tweede kwartaal van 2022 live ging, is ‘een prachtige tool’, vindt Kramer. “Dat geldt voor mensen die twijfelen over een opleiding, maar in feite is het voor alle controllers goed om te weten waar ze vakinhoudelijk staan. In grote lijnen weten ze dat meestal wel, maar vaak zien ze de nuance niet. Terwijl het ook voorkomt dat een financial controller eigenlijk een business controller blijkt te zijn, of andersom. Het gaat er niet om dat het één beter of belangrijker is dan het ander, wel dat mensen een passende functie hebben en voor een passende opleiding kiezen.”

Kramer constateert een groeiende behoefte bij vooral dertigers en veertigers om te weten ‘waar ze staan’. “Ze willen een carrièrestap maken, maar komen er soms achter dat ze zich qua ontwikkeling tekort hebben gedaan in de voorgaande jaren. Bijvoorbeeld door vaak van werkgever veranderd te zijn of als interimmer of gedetacheerde controller – met onvoldoende groei door te simpele opdrachten – te hebben gewerkt.”

‘Een cadeautje dat ze zich even kunnen meten’

De reacties die Kramer krijgt op de scan zijn ronduit positief. “Ik heb nog nooit gehoord dat controllers het invullen van de scan tijdverspilling vinden. Integendeel, ze vinden het een cadeautje dat ze zich even kunnen meten en ervaren de uitkomsten als interessant. ‘Het sterkt me in mijn beslissing voor een opleiding of andere baan’, zeggen ze bijvoorbeeld.”

Ook over de samenwerking met NiVE is de eigenaar van Businesscontroller.nu erg te spreken. “Dat komt omdat we dezelfde doelstellingen hebben”, licht Kramer toe. “We erkennen beide het belang van objectieve informatie om vervolgens eerlijke feedback te kunnen geven aan professionals. NiVE geeft de scan niet voor niets gratis weg en stelt zich ook kwetsbaar op. In die zin dat ze de uitkomsten van de scan niet kunnen beïnvloeden en een opleiding alleen willen adviseren als die passend is. Het gaat er uiteindelijk om dat een controller echt iets aan een opleiding heeft en deze succesvol afrondt.”

Weet jij waar jouw kracht ligt als controller, hoe zich dit verhoudt ten opzichte van andere controllers en waar ruimte voor ontwikkeling is? Ontdek het met de gratis online scan ‘jouw krachten als controller’!

Paul Kramer Paul is eigenaar van Businesscontroller.nu. Was op vroege leeftijd CFO in verschillende landen zoals Spanje, Ierland en Frankrijk. Na deze carrière besloot hij assessments te ontwikkelen.

Wil je ook weten waar je vakinhoudelijk staat?

Doe de scan!