Persoonlijke effectiviteit – de kracht van kwetsbaarheid

Cynthia Moné is een van de docenten binnen de cursus Persoonlijke effectiviteit. Zij ging in gesprek met Christien Baaij en Agnieszka Skyner, twee deelneemsters aan de cursus. Hieronder een samenvatting van het gesprek. Mogelijk helpt onderstaande je bij het maken van de juiste keuze.

Het is als controller belangrijk om je kennis op een goede manier te kunnen delen.

“Als ik terugkijk op de opleidingen die ik heb gevolgd, dan ging dat voornamelijk over kennisoverdracht, en minder over communicatie, communicatietechnieken en gedrag. Maar dit heb je wel nodig om kennis te kunnen delen binnen de organisatie waarin je werkt.” Aldus Christien.

Tools en bouwstenen

Agnieszka zegt, “Het is een programma waar je écht iets mee kunt. Je krijgt inzicht in je eigen gedrag en communicatie en ontvangt tools en bouwstenen om zelf mee aan de slag te gaan. Deze tools helpen mij in de dagelijkse praktijk en in de interactie met anderen.”

Bewustwording

Agnieszka geeft aan dat ze zich door deze cursus bewuster is geworden van de bril die de andere persoon op heeft. “De persoon waarmee je spreekt kijkt vaak anders naar dezelfde onderwerpen. Door je te verplaatsen in de ander kun je onderwerpen op een andere manier verwoorden, waardoor je effectiever kunt communiceren. Met als resultaat: sneller je doelen bereiken en beter begrepen worden.”

Voorbeeld van Agnieszka. ‘Als financial begrijp ik de cijfers, maar voor iemand met een niet-financiële vooropleiding is dat niet vanzelfsprekend. Tijdens deze cursus heb ik geleerd om op een andere manier naar communicatie te kijken en kan ik technieken toepassen om effectiever met te communiceren.’

Kracht van kwetsbaarheid

Christien zegt dat ze trots is dat ze deze cursus heeft gevolgd. ‘Ik kan deze cursus aan iedereen aanraden. Het is sterk om te werken aan je persoonlijke vaardigheden, want het kan altijd beter, je bent nooit uitgeleerd. Door deze cursus krijg je meer inzicht in je gedrag en leer je meer over jezelf. Dingen waar je normaal niet zo bij stil staat, zijn nu ineens zichtbaar. Door deze bewustwording kan ik er ook aan werken.’

‘Je leert niet alleen van de trainer, maar juist ook van elkaar. Door wat je elkaar ziet doen en zeggen. Het is een veilige omgeving waarin je de vrijheid hebt om dingen tegen elkaar zeggen. Eerst oefenen in een vertrouwde en veilige setting, daarna kun je het met meer zelfvertrouwen toepassen binnen je eigen organisatie’, aldus Agniezska.

Wil je meer weten over deze cursus? Klik dan hier.