“Treasury Management heeft mij qua inhoud en als mens gevormd”

Opleiding Corporate Finance, Risk & Treasury Management (QT) geeft zelfvertrouwen

Aan leergierigheid geen gebrek, bij de 37-jarige geboren en getogen Friezin Judith Balk – de Vries. En met haar doorzettingsvermogen is ook niks mis. Ze haalde haar master Bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, stoomde door naar de Erasmus Universiteit Rotterdam om daar als jurist af te studeren, waarna ze nog wel trek had in Corporate Finance, Risk & Treasury Management bij NIVE. En alsof dat nog niet genoeg is, gaat ze op dit moment op voor haar MBA. Heeft een mens daarnaast nog tijd om te werken, laat staan te leven?

“Jazeker”, aldus de opgeruimde Judith, “ik heb altijd hard gewerkt, dat zat er al vroeg in. Als jonge meid begon ik bij de HEMA en ik had altijd de ambitie om een eigen HEMA te hebben. Maar ik moest wel realistisch zijn. Ik was 23 jaar en afgestudeerd, ook bij de HEMA trouwens, was student-assistent bij Bedrijfskunde, maar wat moest ik nú gaan doen? Een eigen HEMA zat er niet in, maar een docent bij Bedrijfskunde zette mij op het spoor van Financieel Recht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Dat zou echt iets voor mij zijn, dacht hij. Hij had gelijk. Ook dat heb ik afgemaakt. Ik ben daarna aan het werk gegaan en via een detacheerder bij de Rabobank terecht gekomen. Een full time baan, met een auto en een salaris, dat was me wat! Ik kreeg daar een assistentenfunctie, waar ik achteraf gezien te lang in ben blijven hangen. Maar het was een leuke functie en ik had leuke collega’s.” Een assistentenrol heeft Judith allang niet meer. Tegenwoordig werkt ze als Manager Food & Agri bij Rabobank Leiden-Haaglanden.

Twee redenen om QT te gaan volgen

Maar voordat het zover was, werd Judith bij de Rabobank Projectleider Rentederivaten. Bovendien werd ze boventallig verklaard. Dat gaf haar twee redenen om de QT-opleiding bij NIVE te gaan volgen. Judith: “Ik had geen verstand van rentederivaten, dus daar moest ik wat aan doen. Dan kon ik meteen laten zien dat het vooroordeel dat juristen niet kunnen rekenen niet klopt. Verder wilde ik mezelf in de kijker te zetten op de arbeidsmarkt, voor een nieuwe functie. Ik googelde op ‘treasury – derivaten – opleiding’ en koos NIVE, omdat de opleiding hoog stond aangeschreven en omdat ik iets wilde doen dat praktisch was en meteen toepasbaar. Ik had geen zin in een complete master.”

Ik heb deadlines nodig

“Mijn verwachting was dat ik veel ervaren docenten zou krijgen en dat ik veel praktijkoefeningen zou doen. Veel sommen maken ook. Maar vooral de achtergrond van cijfers vind ik interessant. Ik hoopte daarbij het antwoord op vragen te krijgen als: ‘Wat moet een bedrijf doen als het in Zwitserland wil ondernemen?’, ‘Hoe zou ik het zelf doen?’ of ‘Hoe zou een ondernemer het doen?’. Het pakte goed uit. Ik was vooral blij met de structuur. Het eerste jaar kreeg ik elke donderdag les, dat vond ik prettig. We werden goed verzorgd, je was er echt even uit. De scriptie was een ander verhaal. De programmamanager zat mij flink achter de broek, maar toen ik de einddatum eenmaal had opgeschoven, lukte het mij niet meer. Ik heb deadlines nodig. Gelukkig heb ik uiteindelijk, maar na een flinke tijd, de draad weer opgepakt. Toen kreeg ik, op mijn verzoek, als begeleider een docent toegewezen, die ervoor zorgde dat ik in vier weken tijd mijn scriptie afmaakte: ‘Het hoe en wat van hedgefondsen’. Programmamanager Robbert Varkevisser kwam hoogstpersoonlijk mijn diploma afleveren bij mij thuis, dat heb ik erg gewaardeerd!”

Als mens gegroeid

Het voltooien van haar studie vergde uiteindelijk heel wat van Judith’s uithoudingsvermogen. Maar het is het meer dan waard, volgens haar: “Ik heb de studie als heel waardevol ervaren en neem die ervaring mee in mijn verdere carrière. Met mijn studie heb laten zien dat ik ondanks tegenslagen, ook privé, kan doorzetten en ben er als mens door gegroeid. Ik durf nu om hulp te vragen en heb geleerd dat ik me daar niet voor hoef te schamen. Wat ik ook heb geleerd, is dat ik iemand met een zekere autoriteit nodig heb, om deadlines voor me te stellen. QT heeft mij dus zowel qua competenties als mens als qua inhoud gevormd. Daarmee gewapend vervolg ik mijn carrière.”

De opleiding Corporate Finance, Risk & Treasury Management is geschikt voor financiële professionals en treasurers die verantwoordelijk zijn voor het optimaliseren van geldstromen en continu streven naar een beter rendement. Tijdens deze opleiding verdiep je je inzicht in dit vakgebied en kun je op strategisch en tactisch niveau opereren. Wil je meer weten over deze opleiding? Download de brochure.

Wil je in korte tijd je financiële functie naar een hoger niveau tillen? De cursus Corporate Finance biedt een bredere kijk op de verschillende aspecten in de steeds complexer wordende financiële functie. Deze cursus biedt een praktische verdieping op de kennis die je eerder hebt opgedaan tijdens een financiële (post-)hbo of academische vooropleiding. Download de brochure.