HOFAM als opstap naar Qualified Business Administration (QBA)

Ronald Huizing is werkzaam als Business Controller en heeft naast de HOFAM ook de opleiding Qualified Business Administration (QBA) van IBO Qualified Business School succesvol afgerond. Welke voordelen heeft hij ervaren en wat heeft het hem opgeleverd in de praktijk? Lees er alles over in het onderstaande interview.

1. Kun je iets vertellen over je functie en rol?
“Ik ben werkzaam als Business Controller bij Stichting Apotheek der Haarlemse Ziekenhuizen. Wij produceren en leveren klinische en poliklinische medicatie. In mijn functie ben ik verantwoordelijk voor de Planning & Control cyclus, geef ik leiding aan een team van 8 medewerkers en ben ik de rechterhand van de directeur op financieel economisch gebied. Daarnaast geef ik de directie en het management adviezen over bijvoorbeeld investeringsvraagstukken.”

2. Wat is voor jou de aanleiding geweest de opleiding Qualified Business Administration (QBA) te volgen?
“In 2010 heb ik bij NIVE Opleidingen de HOFAM afgerond. Tijdens deze opleiding leer je alle facetten die te maken hebben met het controllersvak. In een snel veranderende markt is het voor mij als Qualified business controller echter belangrijk mezelf verder te blijven ontwikkelen zodat ik, buiten het controllersvakgebied, kan meewerken aan een hoger strategisch domein binnen mijn organisatie. Bij de QBA van IBO Qualified Business School leer je te analyseren waar het echte ‘probleem’ zit binnen je organisatie en van daaruit mogelijke strategische oplossingen te zoeken op basis van bepaalde modellen. Ik heb ook naar andere opleidingen gekeken, maar behalve de praktische toepasbaarheid was voor mij ook de duur van 1 jaar voor de QBA doorslaggevend.

Bij de QBA werk je zowel individueel als in groepsverband. Je start met het schrijven van 2 papers die je kunt toepassen op je eigen bedrijf. Standaard onderdeel van het programma is verder de real-life bedrijfskundige opdracht die je in groepsverband bij een bedrijf doet, in mijn geval bij Remeha. Door deze werkwijze leer je veel van groepsleden die sterk zijn in andere deelgebieden.”

3. Wat heb je gehad aan de HOFAM vooropleiding/welke voordelen heb je ervaren door eerst HOFAM te doen?
“Een onderdeel van de QBA is Financieel Management. Dankzij mijn werkervaring en de gevolgde HOFAM merkte ik dat ik op dit vlak veel meer weet ten opzichte van de anderen in de groep. Bij de real -life opdracht had ik veel in te brengen. Zo was ik binnen mijn groep bijvoorbeeld in de lead voor de financiële analyse en het uitwerken van de financiële haalbaarheid van de verschillende strategische oplossingen die we hebben aangedragen.”

4. Wat heeft de QBA-opleiding je gebracht in de praktijk?
“Op basis van mijn opgedane inzichten heb ik een strategische sessie gepland met het MT en de directie. Tijdens deze dag hebben we de SWOT-analyse en confrontatiematrix uitgewerkt, onderdelen die ook in de QBA naar voren komen. Dit resulteerde in een kaderbrief met focuspunten waar we tijdens de planning- en control cyclus aan zijn gaan werken. Het interessante was dat we nu ook als MT hier een bijdrage aan konden leveren. Ik merkte tijdens deze dag dat ik mijn opgedane inzichten ook echt kon overbrengen op de andere MT-leden.”

5.  Als je het opnieuw zou moeten doen, zou je dan weer voor hetzelfde traject kiezen (dus HOFAM -> QBA)?
“Ja, het heeft absoluut aan mijn verwachtingen voldaan. Het betreft een investering in jezelf die je veel brengt aan professionele kennis, verdieping, zelfinzicht en groei als mens. De QBA heeft me veel inzichten gebracht en ook laten inzien hoe anderen bepaalde aspecten aanpakken. Je maakt optimaal gebruik van je eigen sterkten maar zeker ook die van anderen in je groep. Het enige minpunt dat ik kan bedenken? Dat deze opleiding er niet eerder was!”

Wil jij net als Ronald de HOFAM volgen? Of wil je weten wat de opleiding voor jouw carrière kan betekenen? Download dan de HOFAM brochure.
Wil je meer lezen over de HOFAM? Klik dan hier voor meer informatie.