‘Treasury Management is een compleet programma en een feest van herkenning met de praktijk’

Evelien van der Sman heeft HTS Bouwkunde gestudeerd en vervolgens 12 jaar in de projectontwikkeling gewerkt. Na die jaren was ze toe aan iets anders en heeft vervolgens een omscholingstraject van een jaar doorgelopen. Dit was vrij breed ingestoken en nog niet gericht op een specifieke, inhoudelijke functie. Vrij snel daarna kwam ze bij Woonbron terecht als Adviseur Financieel Beleid. ‘In de loop van de tijd ben ik ongemerkt steeds meer Treasury-werk erbij gaan doen. Aangezien ik hiervoor niet ben opgeleid, vond ik het noodzakelijk om meer kennis op dit vakgebied op te doen’.

Praktisch ingestoken
NIVE Opleidingen kende ze nog niet. ‘Toen ik echter ging zoeken naar een geschikte opleiding kwam ik vrij snel bij NIVE uit vanwege het praktisch ingestoken programma dat zij aanbieden. Ik heb ook gekeken naar een opleiding aan de Vrije Universiteit, maar vond deze te theoretisch en te lang.’ Treasury Management duurt een jaar maar biedt een compleet en uitgebreid programma aan. De onderdelen Cash Management en Corporate Finance komen beiden uitgebreid aan bod, opgeknipt in 2 overzichtelijke blokken. ‘Wat me het meest aansprak was het heel herkenbare programma. Je ziet alle onderwerpen terugkomen waar ik in de praktijk mee te maken heb, zoals bijvoorbeeld liquiditeitsprognose en werkkapitaalbeheer. Belangrijke elementen binnen het vak’,

De opleiding vormde voor haar een ideale wisselwerking met de dagelijkse praktijk. ‘Dat was een feest van herkenning. Bij Treasury Management voerde het overbrengen van theorie de boventoon en dat vond ik prettig. Ook na de opleiding heb ik mijn aantekeningen nog regelmatig ingekeken om bijvoorbeeld technieken erbij te pakken die aangeven hoe je berekeningen uitvoert. De opleiding heb ik letterlijk in 3 losse delen gedaan. Gestart met Cash Management. Daarna Corporate Finance en als 3e de scriptie. Ik wilde met mijn scriptie ook echt iets goeds neerzetten waar ik ook in mijn werk nog iets aan zou hebben. Dat is gelukt. Dankzij de scriptie heb ik goed leren nadenken over risico’s en rendementen. Daar heb ik nog steeds profijt van. Dit geeft me zekerheid in mijn dagelijkse werkzaamheden. Bijkomend voordeel is dat mijn scriptie is beloond met een 9 waardoor ik ook nog de scriptieprijs heb gewonnen!’

Veranderende controllerswereld
Evelien ervaart dat de controllerswereld verandert. ‘We krijgen veel meer een interne adviesrol. Ik heb profijt van het feit dat ik hiervoor 12 jaar in de business zelf werkzaam ben geweest. Hierdoor spreek ik voor mijn gevoel nu beide talen. Die van zowel de controller als de business. Als de business denkt ‘daar heb je die controllers weer’, dan kan ik heel goed het nut hiervan uitleggen.’ Andersom geeft ze aan ook haar eigen Finance afdeling ervan te kunnen overtuigen dat de business niet altijd zit te wachten op vragen om bepaalde zaken nog verder (cijfermatig) te onderbouwen.

Robotisering
De transitie van financiële afdeling naar business partner gaat de komende tijd een belangrijke rol spelen. ‘We moeten ervoor zorgen dat we niet alleen over de cijfers gaan. Daarnaast staan we aan het begin van de digitalisering en robotisering. Hoe komt bijvoorbeeld managementinformatie in de toekomst tot stand? Hoe kunnen we dit standaardiseren en automatiseren zodat controllers minder tijd hoeven te spenderen aan het ophoesten van cijfers en rapportages en meer tijd overhouden voor analyses. Ook zie ik dat we veel meer een adviesrol richting andere interne afdelingen en het management krijgen. Hier moeten we als organisatie nog in groeien.’

Ben jij je ook net als Evelien aan het omscholen of wil je je (financiële) kennis verbreden? Maak dan kennis met opleiding Corporate Finance, Risk & Treasury Management of een van onze andere opleidingen. Download de gratis brochure of bezoek onze informatiebijeenkomst voor meer informatie.