Zo verbetert ProRail continu haar projectbeheersing

Geschreven door Stanny Schapendonk

In de afgelopen jaren is er bij ProRail veel aandacht besteed aan het continu verbeteren van haar organisatie. Aan de punctualiteit, het imago, maar ook zeker aan de projectbeheersing. Met een enorm groot projectenportfolio voor functiewijziging en instandhouding van het spoor en stations, waarbij de bedragen die daar jaarlijks mee gemoeid zijn in de miljarden lopen, is projectbeheersing een zeer belangrijk onderwerp binnen ProRail.

Onderdeel van het projecten-portfolio zijn hele grote ICT-projecten. Deze ICT-projecten hebben soms alleen te maken met kantoorautomatisering, maar soms ook met communicatie, monitoring, signalering en de beveiliging van en rond het spoor en stations. Omdat projectbeheersing, voor met name grote en complexe projecten, veelomvattend is, houden verschillende afdelingen binnen ProRail zich bezig met delen van projectbeheersing. De samenwerking tussen deze afdelingen is essentieel voor goede integrale projectbeheersing.

In dit artikel wordt de projectbeheersing bij ProRail beschreven. Waarom dit belangrijk is, hoe de organisatie erachter is geregeld, welke functies hierbij een rol spelen en welke tools onder andere worden ingezet.

>>> Klik hier om het volledige artikel te lezen.

 

Over Stanny Schapendonk:

Stanny is manager Projectcontrol bij ProRail en heeft daar in de afgelopen jaren de afdeling Projectcontrol naar een hoger plan getild, nadat hij een aantal jaar in diverse (project)control functies had gewerkt bij TenneT TSO. Daarnaast werkt hij als trainer, coach en adviseur op het gebied van projectcontrol en projectbeheersing vanuit zijn eigen organisatie 2-ACES. Stanny is Registered Project Controller en is door zijn jarenlange ervaring als controller en als manager in diverse projectorganisaties specialist op het gebied van projectcontrol en -beheersing. Bij NIVE Opleidingen verzorgt hij de cursus Projectcontrol.