Financiering
Wat is er zoal mogelijk?
Heb je een opleiding gevonden die bij je past, maar wil je weten hoe je deze opleiding kunt financieren? In onderstaand overzicht lees je meer over de verschillende mogelijkheden.
Investering werkgever
Het volgen van één van onze opleidingen levert voordelen voor jouw werkgever. Werkgevers zien deze voordelen vaak als een goede zakelijke investering en zijn daarom bereid hierin te investeren. Veel van onze deelnemers krijgen (een deel van) de kosten voor het volgen van een leergang vergoed door hun werkgever.
De kosten die de werkgever maakt, kan hij volledig als bedrijfskosten in mindering brengen op het resultaat.
Belastingvoordeel
NIVE Instituut voor Controlling staat geregistreerd in het CRKBO Register Instellingen. Dit betekent dat onze opleidingen zijn vrijgesteld van BTW en de studiekosten mogelijk aftrekbaar zijn.
Ben je ondernemer, zzp’er of heb je een eigen bedrijf? Dan mag je de studiekosten aftrekken van jouw winst. Wanneer jouw werkgever je studiekosten vergoedt, kunnen deze kosten in enkele gevallen fiscaal aftrekbaar zijn.
Gespreide betaling
NiVE biedt je de mogelijkheid om de betaling van je opleiding te spreiden over meerdere termijnen. Hierin denken we graag met je mee: neem contact op onze studieadviseurs om de mogelijkheden te bespreken via 033-4229900 of info@niveopleidingen.nl.
Studiekosten voor ondernemers/zzp’ers
Als de studiekosten zakelijk zijn, zijn ze aftrekbaar. Dat is dus het geval als de kosten worden maakt in het belang van jouw onderneming. Maar de kosten zijn alleen aftrekbaar als je ze maakt om bestaande vakkennis op peil te houden. Als je de kosten maakt om nieuwe kennis te verwerven, zijn de kosten niet aftrekbaar als zakelijke kosten.
De grens tussen ‘op peil te houden van bestaande kennis’ en ‘verwerven van nieuwe kennis’ is lastig aan te geven. Twijfel je? Laat je dan goed adviseren.
Bankleningen
Veel opleidingen zijn gericht op een volgende stap in jouw carrière. Daarom bieden veel banken specifieke leningen aan voor studies of bieden ze de mogelijkheid bestaande kredieten of hypotheken uit te breiden.
SLIM-subsidie
Werkgevers kunnen ook dit jaar weer gebruikmaken van de Stimuleringsregeling voor leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen (SLIM). Werkgevers kunnen via de SLIM-regeling maximaal € 25.000 subsidie aanvragen voor activiteiten op het gebied van opleiding en ontwikkeling van werknemers.
Doelgroepen
De SLIM-regeling is door de volgende drie groepen aan te vragen voor specifieke kosten bij loopbaan- en ontwikkeladviezen:
- individuele mkb’ers (minder dan 250 werknemers en een jaaromzet van maximaal € 50 miljoen);
- samenwerkingsverbanden in het mkb;
- grootbedrijven uit de landbouw-, horeca- en recreatiesector.
Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden (MDIEU)
Met de tijdelijke maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden (MDIEU) beoogt de overheid dat zoveel mogelijk mensen hun pensioengerechtigde leeftijd gezond werkend bereiken door te investeren in duurzame inzetbaarheid. Met deze MDIEU-regeling ondersteunt de overheid sectoren die willen investeren in duurzame inzetbaarheid met subsidie. Kortdurende trainingen en/of workshops gericht op duurzame inzetbaarheid komen in aanmerking voor deze subsidie.
Transitievergoeding gebruiken voor opleiding
Het is natuurlijk niet prettig om ontslagen te worden, maar het is goed om te weten dat je vaak recht hebt op een transitievergoeding. Dit geldt ook voor tijdelijke contracten die niet worden verlengd. Met deze vergoeding kun je een opleiding of training volgen, wat je kansen op het vinden van een nieuwe baan kan vergroten.
Volgens de Wet werk en zekerheid (WWZ) heb je recht op een transitievergoeding als je dienstverband door de werkgever wordt beëindigd. Dit betreft onvrijwillig ontslag via het UWV of de kantonrechter. Je kunt de transitievergoeding gebruiken voor scholing, om zo gemakkelijker een nieuwe baan te vinden. Een overzicht van alle uitzonderingen en regels rondom de transitievergoeding vind je op de website van de Rijksoverheid.
Vragen?
Heb je vragen over de financieringsmogelijkheden voor een opleiding?
Neem dan contact op met Studieadvies.