Meer diepgang en zelfvertrouwen door controllers opleiding bij NIVE

Marjolein van der Helden: “Nu weet ik het zeker!”

Meer diepgang en zelfvertrouwen door controllers opleiding bij NIVE

Marjolein van der Helden is overtuigd zzp’er. Ze ‘vierde’ net haar 10-jarig bestaan als zelfstandige, met een post op LinkedIn. Terug naar een loondienstverband wil ze niet meer. “Iets langere opdrachten vind ik wel leuker dan trouble shooten, maar de vrijheid en het financiële voordeel van zzp’er zijn, dat geef ik niet meer weg”, aldus de 51-jarige opgeruimde moeder van drie jong volwassen kinderen uit Tiel. “Op dit moment werk ik als financial controller ad interim voor FMH Medical. En dat is mede te danken aan mijn opleiding Professional Controller bij NIVE Opleidingen.”

“Financial control is voor mij niet direct een roeping geweest. Ik ben er min of meer toevallig in terecht gekomen. Heel eerlijk: ik zat op de havo en had geen idee. En dat gevoel heb ik nog steeds wel eens. Ik ben hier nu in gespecialiseerd en ik ben er goed en handig in, maar ik geloof niet zo in één stroom en zou ook iets anders kunnen doen. Maar m’n hart ligt nu wel bij financial control. Ik houd vooral van de combinatie van hands on dingen doen en het overkoepelende; de grote lijnen zien. Dat is afwisselend. Ik doe niet graag de hele dag hetzelfde. En gelukkig ben ik communicatief vaardig en dan heb je automatisch al meer contacten.”

Vliegende start

“De prikkel om voor mezelf te beginnen ontstond toen ik voor de ING Bank werkte. Ik zat daar dertien jaar toen de bank samenging met de Postbank. Mijn functie werd verplaatst naar Amsterdam. En ik vroeg me af: wat ga ik doen? Amsterdam wordt ‘m niet met drie kleine kinderen als je in Tiel wilt wonen en ik vond de functie ook niet meer zo uitdagend. Toen besloot ik voor mezelf te beginnen. Van Herwijnen Accountants bood me een baan voor twee dagen per week en verder werkte ik voor mezelf. Zodoende had ik een vliegende start. Van daaruit heb ik verschillende opdrachtgevers gehad, allemaal op financieel gebied, waarbij ik me ontwikkelde naar administrateur. In 2017 maakte ik echt een goede stap, toen ik een opdracht bij snackproducent Ad van Geloven kreeg. Daar was precies op dat moment iets bijzonders aan de hand. Ze hadden namelijk net een overname en een carve out gedaan. De ovenproducten werden afgestoten en vervolgens moest een van de fabrieken worden gesloten. Wat een interessante klus was dat, om de financiële afhandeling daarvan te doen. In die tijd besloot ik dat ik me meer moest ontwikkelen. Maar wat? En bij wie?”

Zo veelzijdig als ik hoopte

“De interim controller bij Van Geloven had de HOFAM en Corporate Finance gedaan. En de business controller van het afgestoten bedrijfsonderdeel had de HOFAM gedaan. Ik dacht: ik ga eens kijken. De veelzijdigheid sprak me aan. Niet alleen business control, maar ook financial control. En toen was de keuze voor de opleiding Professional Controller snel gemaakt. Ik hoopte heel erg dat het een praktijkopleiding zou zijn. Echt een beroepsopleiding waar je iets mee kan. En verder hoopte ik dat het leuk zou zijn. Gelukkig zijn mijn verwachtingen waargemaakt. Ik ben er nog steeds heel enthousiast over. Het was zo veelzijdig als ik hoopte, ook in de manier van lesgeven door de docenten. Ieder deed dat op zijn eigen manier, maar de variatie erin was heel goed.”

Theorie en praktijk: de test

“Als ik terugkijk op de opleiding, dan had ik vooral ook heel veel mazzel. Ik deed mee in een periode waarin ik bij Ad van Geloven urgente vraagstukken had, terwijl sommige studiegenoten er moeite mee hadden om een onderwerp te kiezen. Ik niet! Mijn scriptie heette: ‘Carve out en overname van een snackproducent (wat nu?)’ en ging dus over wat er gebeurt als een bedrijf gaat splitsen en er een fabriek wordt gesloten. Ik was heel benieuwd of theorie en praktijk met elkaar zouden stroken. Een van de dingen die ik achteraf bijvoorbeeld concludeerde, was dat we niet zo lang stil hadden moeten staan bij het bepalen van de waarde van de materiële vaste activa.”

Mager feestje

“Het gaat goed met mij en mijn werk. Ik ben nu meer gespecialiseerd en heb meer diepgang in de achtergronden van mijn werk gekregen. Meer praktische kennis ook, die ik in mijn opdrachten kan gebruiken. Het helpt je echt, geeft je meer zelfvertrouwen. Nu weet je het zeker! Vanuit dat zelfvertrouwen en ook omdat ik deze opleiding nu op mijn cv heb staan, krijg ik opdrachten van een hoger niveau. En dat is fijn. Mijn opdracht bij FMH Medical loopt op zijn eind, dus dan kijk ik alweer uit naar een volgende. Ook daarom zette ik een post op LinkedIn. Niet alleen dus om over mijn 10-jarig jubileum te vertellen, maar ook om te zeggen dat ik binnenkort weer beschikbaar ben. Zo’n post is natuurlijk een beetje een mager feestje, maar dat komt door corona. Mijn man en ik hebben er daarom samen maar even op geproost. Met een glaasje appelsap, vanwege Dry January.”

Wil je net als Marjolein meer diepgang in de achtergrond van je werk en meer praktische kennis opdoen? Download dan de brochure van de opleiding Professional Controller.
De opleiding Professional Controller leidt je in 1 jaar op tot controller op hbo-niveau. Hiermee leg je een stevig fundament om de controllersfunctie inhoud te geven.