Winnares HOFAM Scriptieprijs Merel Emonts geeft én krijgt inzicht in prestatiemanagement

Interview met Merel Emonts: Winnares HOFAM Scriptieprijs. 

Brochure DDF

 

Merel Emonts won afgelopen jaar de HOFAM Scriptieprijs 2022. In haar scriptie geeft ze inzicht in het prestatiemanagementsysteem en hoe een bedrijf hiermee strategische doelstellingen kan behalen. Het schrijven van de scriptie en het volgen van de opleiding tot Qualified Controller (QC) gaf haar zelf ook de nodige inzichten. “Het is belangrijk om alle lagen in de organisatie te betrekken als je een strategische doelstelling wilt behalen.”

Had je verwacht dat je de scriptieprijs zou winnen?

“Eigenlijk totaal niet. Vorig jaar februari leverde ik mijn scriptie in na tweeënhalf jaar studeren. Dit was een intensief proces omdat ik naast deze opleiding ook nog werk. Toen ik hoorde over mijn nominatie, was ik enorm verbaasd maar wel ontzettend blij. Ik denk dat ik heb gewonnen dankzij mijn heldere structuur, onderzoeksmethoden en duidelijke conclusie. Dit voelt echt als een mooie afsluiting van de HOFAM-opleiding.”

Hoe zou je jouw scriptie omschrijven?

“Het doel van mijn scriptie is om inzicht te geven in het huidige prestatiemanagement. Ik geef advies aan het toekomstige bedrijf waarnaar ik onderzoek heb gedaan. Verschillende afdelingen binnen dit bedrijf werden in 2022 namelijk samengevoegd. Ik heb het prestatiemanagement bij alle afdelingen bekeken op strategisch, tactisch en operationeel niveau. Mijn scriptie is uniek omdat ik naar alle lagen van de organisatie kijk. Onderwerpen als beloningssystematiek, doelen, strategie en cultuur worden daarbij behandeld. Dit onderzoek heb ik aan de hand van interviews en literatuuronderzoek uitgewerkt.”

Hoe kan prestatiemanagement helpen om strategische doelstellingen te behalen?

“Duidelijkheid, communicatie, het meten en monitoren van doelstellingen en een goede begeleiding in persoonlijke doelstellingen zijn hierbij belangrijk. Door ontwikkeling te stimuleren binnen een bedrijf, zorg je ervoor dat medewerkers gemotiveerd raken en sneller meewerken aan zowel persoonlijke als strategische doelstellingen. Het motiveren van mensen in het prestatiemanagement zorgt er dus voor dat strategische doelstellingen behaald worden.”

Wat is de waarde ervan geweest voor jouw organisatie?

“Na het inleveren van mijn scriptie heb ik een presentatie gegeven voor twee leden van het managementteam. We hebben de aanbevelingen besproken, waarna het MT in gesprek ging met degenen die ik heb geïnterviewd. Dit om te kijken wat en hoe ze dingen binnen de organisatie kunnen verbeteren. Mijn scriptie is daarom hopelijk waardevol geweest voor het bedrijf.”

Welke inzichten heeft het schrijven van de scriptie jou gegeven?

“Dat alles met elkaar in verband staat. Het is belangrijk om alle lagen in de organisatie te betrekken als je een strategische doelstelling wilt behalen. Duidelijkheid en communicatie zijn belangrijke onderdelen om ervoor te zorgen dat iedereen aangehaakt blijft. In de praktijk merk ik hoeveel impact die verschillende lagen binnen de organisatie hebben. Ik vind het leuk om dit te analyseren aan de hand van mijn kennis.”

Wat heeft de opleiding jou gebracht?

“De HOFAM-opleiding tot Qualified Controller (QC) heeft mij veel nieuwe inzichten en een stuk helikopterview gegeven. Hierdoor kan ik processen binnen mijn werk beter overzien. Daarnaast waren de vakken erg breed en was het een goede aanvulling op mijn hbo-studie Bedrijfseconomie omdat ik de opgedane kennis leerde toepassen in de praktijk. De deskundige leraren maakten deze opleiding ook erg fijn en ik vond het prettig dat we in een kleine groep iedere keer les hadden. Hierdoor werd het persoonlijk.”

Op welke manier heb je jezelf tijdens de opleiding ontwikkeld?

“Door – behalve de praktische en theoretische vakken – veel aandacht te schenken aan soft skills. Persoonlijke ontwikkeling stond namelijk hoog op de agenda. Er werd bijvoorbeeld veel aandacht besteed aan de rol en het gedrag van de controller en er was plek voor discussie. Mijn eigen werkervaring kon ik meenemen in de studie en de werkervaring van andere medestudenten hielpen mij ook. Door met elkaar in discussie te gaan, heb ik het meeste geleerd omdat je dan vanuit diverse invalshoeken leert kijken.”

Heb je, met de HOFAM-opleiding op zak, een volgende carrièrestap in gedachten?

“Als assistent controller ben ik momenteel via mijn werkgever Fagro Consultancy bij een bedrijf gedetacheerd. Mijn ambitie is om door te groeien naar business of financial controller. Ik vind het allebei even leuk, dus ik laat die keuze nog even open. Binnen vijf jaar wil ik dit doel in ieder geval behalen.”

Over de HOFAM

Wil jij net als Merel werken aan je vakkennis en persoonlijke ontwikkeling? Dan is de HOFAM misschien wel wat voor jou! Bekijk de site of neem voor extra informatie contact op met onze studieadviseur via 033-422-9900.

 

Meer informatie