Ontvang €1000,- opleidingsbudget van de overheid via het STAP-budgetLees hier meer over de regeling

Opleiding Professional Controller (PC)

Verstevig je kennisfundament en geef de controllersfunctie meer inhoud!

Jij bent een ambitieuze en gedreven financial die zich verder wil ontwikkelen. Opgeven doe jij niet snel en je kiest vaak niet voor de makkelijkste weg. Je hebt een drive om financiële processen en werkwijzen verder te optimaliseren, bijvoorbeeld met de inzet van data. Daarnaast ben je nieuwsgierig en bewust bezig om een bijdrage te leveren aan de toekomst van jouw organisatie. Sterker nog, je zet de boel op scherp en maakt moeilijke onderwerpen bespreekbaar.

Je draait al verschillende jaren mee in het financiële hart van jouw organisatie en een opleiding gaat je helpen om jouw financiële (kennis) fundament te verstevigen en om relaties en verbanden tussen theorie en praktijk beter te leggen. Jouw nieuwe inzichten vertaal je het liefst direct naar de praktijk zodat jij en jouw collega’s hier direct voordeel van hebben.

Deze opleiding Professional Controller (PC) van NIVE Opleidingen zorgt er gegarandeerd voor dat jij je verder ontwikkelt! Je ontwikkelt een brede kijk op finance waarmee jij persoonlijk en binnen jouw organisatie groei doormaakt. Onze bevlogen docenten hebben veel praktijkervaring en delen dezelfde passie en liefde voor het vak. Ze geven je concrete handvatten en voorbeelden uit de praktijk. Praktische toepasbaarheid staat in deze opleiding centraal en wij zorgen ervoor dat je het geleerde de volgende dag zelf in de praktijk kan toepassen. Wist je trouwens dat deze opleiding de enige in Nederland is waar je werkt aan kennis, inzicht en vaardigheden?

Is deze opleiding iets voor jou?

Werk je op dit moment in een functie zoals (assistent) controller, projectcontroller, administrateur, administratief medewerker of financieel medewerker, dan is deze opleiding geschikt voor jou. Je bent enkele jaren werkzaam in een financieel-administratieve functie (hbo werk- en denkniveau). Praktijk- of voorkennis van bedrijfseconomie en bedrijfsadministratie is een pré.

Deelnemers aan de opleiding zijn afkomstig uit diverse branches, waardoor thema’s vanuit verschillende invalshoeken worden belicht.

Programma

De lesstof die vereist is voor het behalen van een diploma van Professional Controller is over twee semesters verdeeld. De volgende vakken komen daarin terug:

✅ NIVE Controller Impact dagen (Persoonlijke ontwikkeling)

✅ Bestuurlijke informatievoorziening

✅ Management Accounting

✅ Data Driven Finance

✅ Financial Accounting

✅ Financial Management

Bekijk het volledige programma

Waarom deze opleiding?

✅ Je hebt een helder beeld van jouw rol en weet hoe je kunt bijdragen aan de waarde creatie van jouw organisatie

✅ Je weet hoe je stuurinformatie kan ontwikkelen, analyseren en krachtig kan presenteren

✅ Je weet hoe je op basis van data effectief kunt sturen op financiële resultaten

✅ Je weet hoe je de belangrijkste financiële processen verder kunt optimaliseren

✅ Je weet hoe je jouw financiële analyses goed kunt onderbouwen en met overtuiging kan brengen

✅ Je bent businesspartner op strategisch niveau en adviseert het management over verbeteringen en investeringen

Praktische informatie

Studieduur en -belasting
De opleiding Professional Controller bestaat uit 16 lesdagen verspreid over 12 maanden. De gemiddelde studiebelasting is ongeveer 4 uur per week, exclusief de geplande groepsbijeenkomsten.

Niveau
Dit is een opleiding op hbo niveau.

Locatie en tijdstip
De opleidingsdagen vinden plaats op een fysieke trainingslocatie (Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Zwolle en Eindhoven) en de lestijden zijn van 10.00 – 17.00 uur.

Investering
De investering is € 7.495 en bestaat uit:

 • Opleidingskosten € 5.690
 • Accommodatiekosten € 880
 • Toetsing en examinering € 925

Boeken zijn niet inbegrepen. Kosten hiervoor zijn ongeveer € 250,- Bovenstaande bedragen zijn exclusief BTW.

Bovenstaande bedragen zijn exclusief BTW en vormen een geheel waardoor ze niet als losse elementen kunnen worden afgenomen. Herexamens zijn niet in de kosten voor toetsing en examinering opgenomen. Privépersonen en niet btw-plichtige organisaties kunnen deze opleiding ook vrijgesteld van BTW afnemen. Er geldt dan een toeslag van 10% op de opleidingskosten, toetsing en examinering. Over de accommodatiekosten wordt 9% BTW gerekend.

Toetsing
Elk vak sluit je af met een toetsmoment. Dit toetsmoment is bijvoorbeeld het maken van een groepsopdracht, het uitwerken van een praktijkcase of het maken van een individuele schriftelijke toets. Gedurende de tweede module schrijft elke deelnemer daarnaast ook een business paper. Wanneer zowel de tussentijdse toetsen als de business paper met een voldoende zijn beoordeeld, dan ontvang je het officiële NIVE Professional Controller diploma.

Diploma
Deze opleiding van NIVE opleidingen geeft je de mogelijkheid om een diploma te behalen. Na het succesvol afronden van de toetsmomenten ontvang jij het diploma Professional Controller en de daarbij behorende titel PC.

Programma

Elke module bestaat uit 8 lesdagen en zien er als volgt uit:

NIVE Controller impact dag
Hoe geef jij invulling en betekenis aan jouw functie? En hoe doen anderen dit? Tijdens de NIVE Controller impact dag draait het om jou als financial professional. Om wie jij bent en wie jouw vakgenoten zijn. Op een energieke en actieve manier belichten we jouw functie vanuit verschillende perspectieven. Je komt gegarandeerd tot nieuwe inzichten die je meteen de volgende dag kan toepassen!

Controllers Praktijk Game
We sluiten het tweede semester af met een controllers praktijk game. Op een informele en energieke wijze, pas jij de geleerde kennis en vaardigheden toe op een praktijkvraagstuk.

Deze onderwerpen komen, naast nog vele andere thema’s, aan bod in deze opleiding:

 • Bouwen aan een duurzame organisatie
 • Financiële waarde creatie
 • Inzicht in werkkapitaal
 • De rol van de controller in bestuurlijke informatievoorziening
 • Sturen op resultaten met data
 • Trots zijn op je vak
 • KPI’s & dashboards
 • (on) gevraagd advies geven en ontvangen
 • Beïnvloedingstechnieken in gesprekken
 • De relatie tussen management accounting, financial accounting en cost accounting
 • Trends & ontwikkelingen in jouw vakgebied
 • Financiële analyse aan de hand van ratio’s

Praktische aanpak

Er zijn twee modules, van elk een half jaar, die bestaan uit verschillende vakken. Er is geen volgordelijkheid tussen de modules. Ook zijn sommige vakken in een andere volgorde te volgen dan hieronder is weergeven. Wel staat vast dat elke module start met de NIVE Controller Impact dag en de opleiding eindigt met de Controller Praktijk Game.

NIVE Opleidingen is dé praktijkopleider van werkend Nederland en hecht veel waarde aan persoonlijke en betekenisvolle ontmoetingen. Daarom organiseren wij alle lesdagen op een inspirerende leslocatie zodat alle deelnemers en docenten elkaar fysiek ontmoeten. De groep bestaat uit maximaal 18 deelnemers die afkomstig zijn uit diverse branches waardoor thema`s vanuit verschillende invalshoeken worden belicht. Tijdens de lessen is veel ruimte om met en van elkaar te leren bijvoorbeeld tijdens intervisie en praktijk cases.

Klik hier voor meer praktische informatie

Toch op zoek naar iets anders?

Wil jij jouw kennis en vaardigheden toekomstbestendig maken? Wil je jouw (financiële) verhaal beter onderbouwen en over de bühne brengen? En wil je kennis en ervaringen uitwisselen met gelijkgestemden? Dan is deze opleiding iets voor jou!

Wil jij het verschil maken in je organisatie? Vergroot je meerwaarde en doe de HOFAM opleiding tot Qualified Controller (QC). Benieuwd naar het programma? Wij vertellen je graag meer tijdens een van onze informatiebijeenkomsten.

Het begrijpen en kunnen gebruiken van data is een essentiële vaardigheid geworden voor financials. Ben jij in staat om data op de juiste manier te gebruiken en bij te dragen aan het realiseren van groei, innovatie en concurrentievoordeel?

Plan een adviesgesprek