HOFAM 40

Geslaagd en inspirerend event

Afgelopen donderdag 6 juli vond het HOFAM 40 event plaats.  

2023 is een speciaal jaar voor de HOFAM. Het is het jaar van het 40-jarige jubileum. Gestart in 1983 en nog steeds dé opleiding voor de (business) controller.

 

Een enthousiast en gemêleerd gezelschap van finance professionals kwam naar Fort Voordorp om dit 40jarig jubileum te vieren.

Gestart in 1983 en nog steeds dé opleiding voor de (business)controller. Eline Ketelaars, NiVE-directeur, benadrukte hoe NiVE nu als hét Instituut voor controlling, finance professionals wil stimuleren om te blijven leren en door te groeien in het vak.

“Wij zien het als onze taak om deze ontwikkeling te faciliteren, ons in te zetten voor trotse professionals met hart voor controlling en een drive om te blijven leren en groeien in het vak”, aldus Eline.

Journalist en presentator Sander Schimmelpenninck was gastspreker en zette tijdens een interactieve lezing met een prikkelend verhaal over kansenongelijkheid aan de hand van een aantal stellingen het publiek aan het denken wat leidde tot geanimeerde discussies.

Al met al was het een geslaagd event met een geïnspireerd gezelschap. Op naar het volgende jubileum!

 

Bekijk de foto’s voor een sfeerimpressie 

Aantal

  • HOFAM Alumni 5.742

Trots op de HOFAM. Trots op onze alumni.

Hoe is de HOFAM ontstaan?

Eind 1981 werd door NiVE en het NIBIN, het Nederlandse Instituut voor Beleidsinformatie geconstateerd dat er behoefte was aan nieuwe opleidingen voor administrateurs en controllers. NiVE heeft toen een post-HBO-opleiding ontwikkeld om aan deze behoefte tegemoet te komen. Deze opleiding kreeg de naam HOFAM-opleiding (officieel Opleiding voor HOger Financieel en Administratief Management).

De bedoeling was dat deze opleiding een kwalitatief hoogstaande en binnen de beroepsgroep van controllers en administrateurs gewaardeerde opleiding zou worden. De opleiding zou een brug moeten slaan tussen de theoretische kennis opgedaan in de vooropleiding en de dagelijkse praktijk van de controller of administrateur.

In januari 1983 startte er in Utrecht een dag- en een avondgroep, terwijl ook in Rotterdam een daggroep met de leergang begon. Besloten werd elk voorjaar en najaar een opleiding te starten. Tegenwoordig zijn er dagopleidingen in Utrecht, Eindhoven en Zwolle, en is er in Utrecht ook een avondopleiding.

 

Lees meer over de HOFAM

Alumni aan het woord

Iris en Angelique

‘Moeder Angelique en dochter Iris volgden de HOFAM: De opleiding vernieuwt continu’

Zo moeder, zo dochter. Bij Angelique en Iris stroomt het financiële bloed rijkelijk door de aderen. Angelique rondde ruim twintig jaar geleden de HOFAM af, nu is het de beurt aan dochter Iris. Waarom kozen zij voor de HOFAM en hoe is het om als moeder en dochter hetzelfde pad te bewandelen? “Je hebt er de rest van je leven profijt van.”

Iris en Angelique Noordhoek
Financieel controller bij TAF Verzekeringen (Iris) en Financieel Manager, Flexfirst (Angelique)

Mirjam Busch

‘De HOFAM gaf meteen meerwaarde voor mij én mijn werkgever’

Mirjam Busch had altijd al in haar hoofd om de HOFAM te gaan doen. Door de drukte van alledag kwam het er echter nooit van. Tot vorig jaar. Ze begon aan de opleiding en merkte dat het enorm waardevol bleek te zijn. Niet alleen voor haarzelf, maar ook voor haar werkgever. “De HOFAM heeft me geleerd om met een andere blik naar cijfers en organisatiemodellen te kijken.”

 

 

 

‘Bij het COA gaat het meer om het verhaal áchter de cijfers’
Interview met Marcel Sonnemans: Business Controller bij het COA

Als Business Controller bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) brengt Marcel Sonnemans veel kennis en ervaring mee in de denktank van NIVE Opleidingen. Binnenkort wordt daar een nieuwe ervaring aan toegevoegd, want Sonnemans start als Business Controller bij de Belastingdienst. Twee verschillende werelden, maar volgens Sonnemans met een grote gemene deler. “Je moet als Business Controller veel verder kijken dan de financiën alleen.”

 

Highlights